Tanssin laajaan kirjoon mahtuu monenlaisia tanssityylejä

Tanssi on laaja yleiskäsite, joka pitää sisällään monia erilaisia tanssilajeja. Tanssityylien laajasta kirjosta löytyy laji kaiken ikäisille ja kaikenlaisen musiikin ystäville, sillä useimpien musiikkityylien rinnalle on kehittynyt oma tanssitekniikkansa vuosikymmenten varrella. Tanssi on terapiaa niin keholle kuin mielellekin, ja eri tanssityylien joukosta sopivia lajeja löytyy niin fyysisen ja tavoitteellisen harjoittelun kuin rennomman musiikista ja liikkeestä nautiskelun ystävälle. Tärkeintä on löytää juuri itselle oikea tanssilaji niin musiikin kuin tanssityylin aktiivisuus- ja vaativuustasonkin osalta.

Tähän artikkeliin olemme valinneet muutamia suurimpia ja tunnetuimpia tanssilajeja, jotka havainnollistavat tanssiurheilun monipuolisuutta. Esittelemme tanssityylejä muun muassa perinteisestä baletista urbaaneihin, melko nuoriin katutansseihin, ja pyrimme tuomaan esille tanssityylejä eri alakulttuureista ja musiikkityyleistä.

Uniikkeja eri mantereille ja maille ominaisia tanssityylejä on lukuisia erilaisia, ja niiden kattava esittely vaatisi kokonaisen nettisivun. Tämän aihetta sivuavan artikkelin tarkoitus onkin esitellä muutamia vaihtoehtoja ja innostaa lukijansa ottamaan selvää juuri omia kiinnostuksenkohteitaan vastaavista tanssityyleistä.

Tanssia parin kanssa – vakiotanssit, rock’n’swing -tanssit, latinalaistanssit ja salsa

Vakiotanssien perheeseen luetaan voimakas tango, rauhallinen hidas valssi, klassinen wienervalssi, liukuvan jalkatyöskentelyn foxtrot sekä quickstep, jossa kevyet mutta nopeat askelkuviot laittavat jalat koetukselle. Yleisesti vakiotansseissa tärkeää on oikeaoppinen tanssiasento parin kanssa, sekä kullekin lajille ominainen jalkatyöskentely, joka luo tanssityylin hengen kuten foxtrotin pehmeyden tai tangon terävyyden. Vakiotanssien lisäksi parin kanssa tanssitaan rock’n’swing-tansseja, joiden kantamuoto on amerikkalainen piakkoin satavuotias lindy hop. Lindy hopissa tanssijat tulkitsevat musiikkia lajin peruskuvioiden pohjalta 30-luvun letkeässä swing-hengessä.

Vakiotanssien tapaan latinalaistansseja on viisi. Kuubalainen rumba on intiimiä ja hidastempoisempaa kuin muut latinalaistanssit, kun taas voimakas paso doble imitoi härkätaistelua. Brasilialaisperäinen samba sen sijaan vie tanssijansa karnevaalitunnelmaan, ja nuorin latinalaistanssi cha cha laittaa lantion ja jalat liikkeelle vauhdikkaan kuubalaisen cha cha -rytmin tahdissa. Nopeatempoinen latinalaistanssi on myös leikkisä jive, jossa erilaiset potkut ja svengaava lantio hyödyntävät humoristisiakin elementtejä. Karibialta lähtöisin oleva sosiaalinen salsa on ottanut vaikutteita latinalaistansseista, ja pitää nykypäivänä sisällään useita alueellisia variaatioita.

Esittävää taidetta, rytmikästä steppiä ja vauhdikasta diskotanssia

Esittäviin taidetansseihin voidaan lukea jazz-, nyky- ja showtanssi. Jazztanssi on tilassa liikkuvaa, kehonosia erittelevää, rytmisesti vivahteikasta liikekieltä, jota hyödynnetään usein musiikkiteatterissa. Nykytanssi taas on improvisoivaa, ilmaisullista ja maanläheistä tanssitaidetta, joka kehittyi baletin tiukkojen liikemuotojen uudistamiseksi. Muista tanssi- ja taiteenlajeista vaikutteita imevään nykytanssiin mahtuu monia suuntauksia, eikä tavoitteena aina ole klassisen esteettinen lopputulos. Showtanssissa puolestaan painotetaan tunnetilojen, puvustuksen, ja musiikin yhteen sopimista ja luodaan tarina katsojalle yhdistellen minkä tahansa tanssilajien elementtejä omaperäisellä esitykseen sopivalla tavalla.

Steppi on monelle tuttu tanssilaji viime vuosisadan alkupuolen elokuvista ja musikaaleista sekä esimerkiksi Fred Astairen kautta. Tarkkaa musikaalisuutta ja jalkatekniikkaa painottavassa stepissä tanssijat luovat ja merkkaavat musiikin rytmejä erityisesti lajiin kuuluvilla nahkakengillä, joiden kantapäähän ja päkiään on kiinnitetty rytmin kuuluvuutta tehostavat metalliosaset. Todellisille kuntokuurille sen sijaan pääsee vauhdikkaan tanssia, voimistelua ja aerobicia yhdistelevän discon parissa. Tässä kimaltavien kilpailuasujen energisessä lajissa puutetta ei ole niin musiikin temposta kuin laajoista ja nopeista raajojen liikkeistäkään.

Katutanssilajeja jokaiseen makuun

Pääosin Amerikassa kehittyneiden katutanssilajien yhdistävä tekijä on etenkin niiden luonne freestyle-lajeina. Vaikka tanssinopetuksessa myös katutanssilajien kohdalla hyödynnetään usein koreografiaa, ovat nämä lajit pohjimmiltaan improvisaation kautta tanssittavia tyylejä, joissa musiikki toimii itseilmaisun pohjana. Katutanssilajeja ovat muun muassa rento hip hop sekä house-musiikkiin tanssittava jazz-tanssin, afrikkalaisten tanssien ja capoeiran fuusiotanssi house. Funk-tyyleiksi kutsutut tiukkojen käsiliikkeiden locking, robottimainen ja iskujen täyteinen popping sekä fyysisten ja näyttävien lattialiikkeiden breakdance ovat muita esimerkkejä Suomessakin suosituista katutanssilajeista.

Katutanssilajeiksi lasketaan myös Yhdysvaltojen etelärannikolla kehittynyt disco-musiikkiin tanssittava näyttävien käsiliikkeiden waacking sekä New Yorkissa Harlemin ballroomeilta alkunsa saanut, Madonnankin musiikkivideolta tuttu upeiden poseerauksien ja intensiivisten käsiliikkeiden vogue ja sen alatyylit. Molemmat lajit ovat alun perin LGBT-yhteisöissä kehittyneitä tanssityylejä. Etenkin vogue on sittemmin levinnyt ympäri maailmaa ja saanut näkyvyyttä myös kansainvälisten huippuartistien taustalla. Rento mutta räjähtelevä ja asenteellinen musiikkivideoillakin usein nähtävä dancehall sen sijaan on Jamaikalla kehittynyt tanssityyli, jossa lajin nimikkoliikkeet muodostuvat tiettyjen dancehall-musiikkityylin kappaleiden ympärille.

Klassinen baletti – kauniita linjoja ja tiukkaa kuria

Länsimaisen taiteellisen tanssi-ilmaisun vanhin tyylilaji on baletti, jota esitetään näyttämöillä erilaisten ryhmä- ja solistiosuuksia sisältävien teosten muodossa. Renessanssi-ajan Italiaan juurensa juontavan baletin Ranskassa standardisoitua tekniikkatermistöä käytetään myös uudempien klassisten tanssilajien perustana. Keveyden ja painottomuuden vaikutelmaan pyrkivässä baletissa tanssitaan erinomaisessa ryhdissä varpaiden kärjillä kärkitossuiksi nimitetyillä tanssijalkimilla, ja sen esteettinen, selkeä ja hento liikekieli on erittäin kurinalaista ja säännönmukaista. Baletin määrätietoinen harjoittelu aloitetaankin usein jo hyvin nuorella iällä, mutta useissa tanssikouluissa tarjolla on myös aikuisbalettia.

Tanssityylejä idän ja Afrikan malliin – napatanssi, Bollywood ja afrikkalainen tanssi

Itämainen tanssi eli vatsatanssi juontaa juurensa Lähi-itään ja Pohjois-Afrikkalaisiin kansan- ja soolotansseihin. Vatsatanssin pehmeä liikehdintä ei katso ikää tai fysiikkaa, vaan haastaa jokaisen keskivartaloa vahvistavalla ja päähän, olkapäihin ja käsiin painottuvalla liikekielellään. Intialaisperäinen Bollywood sen sijaan on fuusiotanssi, jossa esiinnytään dramaattisesti ja kerrotaan tarinaa esimerkiksi käsimerkein. Afrikkalaiset tanssit taas sisältävät useita maakohtaisia uniikkeja tansseja, joiden pohjana on yhteisöllisyys, improvisaatio ja tarkka rytmillisyys. Afrikkalaisia tyylilajeja ovat esimerkiksi rytmikkään nopeatempoinen senegalilainen sabar ja Norsunluurannikon lanneliikkeinen letkeä coupe décalé.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *