Suomessa riittää tanssitapahtumia

Tanssi on edelleen suosittu harrastus Suomessa. Tosin, sen harrastajamäärät ovat olleet jonkin verran laskussa viimeisten vuosien aikana. Vuoden 2009 tilastojen mukaan noin kuusi prosenttia suomalaisista harrastaa tanssia, joka on vähemmän verrattuna kuin kymmenen vuotta sitten, jolloin tanssia harrasti noin kymmenen prosenttia väestöstä. Tuoreempia tilastoja on vaikea löytää, mutta esimerkiksi television suosittu tanssiohjelma Tanssii Tähtien Kanssa on varmasti lisännyt tanssin harrastajamääriä. Suomi on tanssitapahtumien luvattu maa, ja joka vuosi maassamme järjestetään tuhansia tapahtumia tanssiin liittyen.

Suomessa tanssitapahtumia todellakin riittää. Pienimpiä tapahtumia ovat tietysti jokaviikkoiset lavatanssit ympäri Suomea erityisesti kesäaikana. Näitä tapahtumia järjestetään erilaisilla tanssilavoilla ympäri Suomen ja ne houkuttelevat mukaan tanssista ja musiikista kiinnostuneita ympäri maakuntia. Lisäksi Suomessa järjestetään paljon tanssin ympärille keskittyneitä tapahtumia, joista isoin on kesäisin järjestettävä Kuopio tanssii ja soi.

Kokosimme tähän artikkeliin muutamia tärkeimpiä tapahtumia Suomen tanssimaailmasta, joista voi ottaa vinkkejä, jos tanssijalkaa alkaa vipattamaan oikein kunnolla. Nyt laitetaan jalalla koreasti!

Kuopiossa suurin ja kaunein!

Kuopio tanssii ja soi on Suomen ylivoimaisesti suurin tanssiin keskittynyt tapahtuma. Esimerkiksi viime vuonna festivaali keräsi Finland Festivalsin tilastojen mukaan Kuopioon yli 34 000 kävijää. Kuopio tanssii ja soi on Pohjoismaiden vanhin ja laajin kansainvälinen tanssifestivaali, joka järjestetään vuosittain kesäkuussa viikon mittaisena tapahtumana. Tanssin pitkäaikaisena taiteellisena johtajana on jo vuodesta 2002 alkaen toiminut Suomen Kansallisbaletin entinen johtaja Jorma Uotinen. Tapahtuma on kansainvälisesti erittäin arvostettu ja kokoaa paljon vieraita maan rajojenkin ulkopuolelta.

Kuopio tanssii ja soi -tapahtuma perustettiin jo vuonna 1967. Tapahtuman isänä voidaan pitää Kuopion kaupunginorkesterin silloista johtajaa Lauri Siimestä, joka sai idean tultuaan opintomatkoilta Yhdysvalloista. Ensimmäistä tapahtumaa oli ideoimassa myös kaupunginjohtaja Eino Luukkonen, teatterinjohtaja Aino Hiltunen sekä Kuopion balettikoulun johtaja Elsa Sylvestersson. Ensimmäisen kerran festivaali järjestettiin vuonna 1970 nimellä Kuopio tanssii. Vuodesta 1971 lähtien tapahtuman nimeksi tuli Kuopio Tanssii ja Soi. Tapahtuma viettää siis kahden vuoden päästä peräti 40-vuotisjuhliaan!

Pienempiä tanssitapahtumia

Finland Festivals -sivusto tilastoi vuosittain suomalaisten tapahtumien kävijämääriä. Tälle listalle päätyivät tanssitapahtumista Pispalan Sottiisin Tanssimania (3 100 kävijää), Täydenkuun tanssit (2 100 kävijää) sekä Tanssivirtaa Tampereella -nykytanssifestivaali (1 400) kävijää. Näistä tapahtumia suurin oli siis Pispalan Sottiisin Tanssimania, joka on uuden kansantanssin tapahtuma. Tapahtumassa järjestetään koulutusta, konsertteja, kohtaamisia ja elämyksiä. Tämän vuoden loppupuolella järjestetään kaikkiaan 13. Tanssimania Tampere-talossa. Tapahtumassa esiintyy muun muassa Ma’ilmanlopun maanitus, Suistamon Sähkö, Suomi Hall of Fame sekä ruotsalainen tanssivirtuoosi Magnus Samuelsson.

Täydenkuun tanssit järjestetään heinäkuun lopussa Pyhäjärvellä, Oulun eteläpuolella. Tapahtuma on luonteeltaan nykytanssifestivaali ja tapahtumassa nähdään tänä vuonna esiintyjiä kaiken kaikkiaan 13 maasta muun muassa Belgiasta, Brasiliasta, Burkina Fasosta, Espanjasta, Irakista, Kongosta, Luxemburgista ja Portugalista sekä tietenkin Suomesta. Ohjelmistossa on seitsemän ulkomaista teosta ja kahdeksan kotimaista teosta. Tanssivirtaa Tampereella on myös nykytanssifestivaali, joka järjestetään perinteisesti keväisin toukokuussa. Tapahtumassa nähdään nykytanssiesityksiä, mutta esimerkiksi tämän vuoden ohjelmistossa oli mukana muun muassa lyhytelokuvia tanssin maailmasta.

Tanssilavat täyttyvät kesäisin

Suomessa on eräiden laskelmien mukaan jopa 150 tanssilavaa, jotka ovat erityisen aktiivisia Suomen kesässä. Jossain vaiheessa lavakulttuurin epäiltiin jo ehtyvän, mutta lamavuosien jälkeen tanssikulttuuri lavoillakin heräsi uudestaan henkiin. Suomen suurimpia tanssilavoja ovat esimerkiksi Yläneen Valasranta, Riutanharju, Mäntsälän suurlava, Someron Esakallio, Somerniemen Ämyri, Tommolan suurlava Mäntyharjulla, Kisaranta Kangasalla, Punkalaitumen Särkkä sekä Asikkalan Jenkkapirtti. Näillä lavoilla on todellakin tilaa pyörähdellä ja yhden illan aikana ison tanssilavan kävijämäärä saattaa olla jopa 500-2000 henkilöä.

Isojen tanssilavojen lisäksi Suomessa on paljon pienempiä tanssilavoja, kuten Tuuloksen Kapakanmäki, Kyllikinranta Iisalmessa, Parkanon Käenkoski, Kuikan lava Jyväskylässä, Mikkelin Hiihtomäki sekä Ainolan lava Jyväskylässä. Jos isommilla lavoilla on joka kerta lauteilla jokin todella tunnettu bändi, näillä lavoilla on usein hieman pienempiä esiintyjiä ja ohjelmisto keskittyy tanssiin. Tanssineliöitä pienemmillä lavoilla on noin 300-400 ja kävijämäärät pyörivät noin viidessä sadassa riippuen tietysti esiintyvästä artistista. Näiden lavojen lisäksi Suomi on täynnä vieläkin pienempiä lavoja.

Miten löydät tanssilavan?

Koska tanssilavoja on niin valtava määrä, saattaa oman tanssilavan ja bändisuosikin löytäminen olla vaikeaa. Onneksi meillä on internet! Tanssilavojen kattavin tietopankki taitaa olla tanssi.net -sivustolla, jonka ulkoasu ei kylläkään päätä huimaa, mutta hakutoiminnot sivustolla ovat erittäin monipuoliset. Tanssitapahtumia voi hakea muun muassa maakunnittain, esiintyjien mukaan ja jopa sen mukaan, onko paikalla seka-, naisten- vai miestenhaku. Netin lisäksi sosiaalinen media on hyvä tapa etsiä tanssipaikkoja ja tanssilavoista ilmoittavat tietenkin paikallislehdet.

Laita kalenteriin jättimäinen tapahtuma Messukeskuksessa

Tanssiin on panostettu myös Helsingin Messukeskuksessa, jossa tämän vuoden elokuussa järjestetään iso tanssitapahtuma, Tanssi vieköön! Tapahtuman ohjelmassa oli muun muassa Suomen suurin tanssilava sekä näyttäviä gaala- ja showkokonaisuuksia, opetustunteja, runsaasti kilpailuja ja lavatanssit suosituimpien tanssibändien tahdittamana. Tanssi vieköön! -tapahtuma järjestetään tämän vuoden elokuussa jo toista kertaa ja tapahtuman suojelijana toimii itse tanssin grand old lady Aira Samulin. Kaksipäiväisessä tapahtumassa luulisi riittävän jalalla koreasti panijoita. Nyt vain tanssikengät lankkaukseen ja tanssitapahtumaa etsimään!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *