Miten päästä alkuun tanssin harrastamisessa? Lue vinkit!

Kiinnostaako tanssi harrastuksena? Etkö ole varma, miten päästä alkuun, tai mietityttääkö mikä laji lukuisten tanssityylien joukosta sopisi juuri sinulle? Vai epäiletkö kenties ikäsi tai fyysisen kuntosi sopivuutta tanssiharrastuksen kannalta?

Tanssiminen on siitä mahtava laji, että sopiva tanssityyli sekä fyysisyystaso löytyvät jokaiselle iästä riippumatta. Tanssimalla teet palveluksen niin kehollesi kuin mielellesikin, ja tanssiharrastuksen kautta laajennat usein myös sosiaalista piiriäsi ja tapaat uusia samanhenkisiä ihmisiä. Kokonaisvaltaisesti vapauttava tanssiminen tuo myös lisää itsevarmuutta ja opettaa tuntemaan omaa kehoaan.

Tässä artikkelissa käymme läpi oleellisimmat asiat tanssiharrastuksen aloittamisessa. Tanssitunneille liittyminen on useimmiten erittäin helppoa jopa kesken syys- tai kevät-lukukauden, mutta uusien tanssin ystävien kannattaa ottaa huomioon muutamia seikkoja, jotta ensikokemukset tanssista jäävät mahdollisimman miellyttäviksi. Käsittelemme tanssityylin ja -koulun valintaa, tanssivarustusta sekä erilaisia tapoja harrastaa tanssia sekä ottaa selvää tanssiurheilun monipuolisesta tyyli- ja tuntivalikoimasta, josta löytyy sopiva harrastusvaihto jokaiselle iästä, koosta, taustasta tai elämäntilanteesta riippumatta. Tanssin huuma kuuluu kaikille!

Löydä oma tanssityylisi

Ensimmäinen vaihe tanssiharrastuksen aloittamisessa on löytää juuri itseään kiinnostava tanssilaji, joka istuu omaan kehoon myös vaativuustasonsa sekä vaatimansa fyysisyyden puolesta. Tästäkin blogista löydät artikkelin, joka käsittelee erilaisten tanssityylien laajaa kirjoa. Yhteen tanssilajiin ihastuminen johtaa usein muista tanssityyleistä innostumiseen, mutta tärkeää on ensin löytää yksi laji joka vie mennessään. Jos tietää haluavansa tanssilta enemmän kuin yksilöllistä harrastustoimintaa, sopivaa tanssilajia voi etsiä myös sen perusteella, missä lajeissa järjestetään kilpailu- tai esiintymistoimintaa, tai tanssitaan parin kanssa tai ryhmässä.

Kokeilunhaluiset voivat osallistua suoraan tanssitunneille ja tutustua samalla livenä opettajien persoonalliseen opetustyyliin ja tuntirakenteeseen. Vaikka monet tanssikoulut tarjoavatkin kokeilukertoja, joilla uutta lajia pääsee kokeilemaan halvempaan hintaan tai jopa ilmaiseksi, kaikkien ei tarvitse olla valmiita hyppäämään suin päin tuntemattomaan. Eri tanssityyleistä löytyy paljon informaatiota internetistä, ja syöttämällä esimerkiksi YouTubeen tai Instagramiin tanssityylin nimen, löytää paljon konkreettisia esimerkkejä kyseisestä tanssityylistä. Itselle sopivaa tanssilajia voi kartoittaa myös omien suosikkimusiikkityylien perusteella, sillä monet tanssityylit ovat sidonnaisia tiettyyn musiikkigenreen.

Kartoita tanssikoulut alueellasi

Suomesta tanssikouluja löytyy lukuisia, ja tanssin harrastaminen onkin mahdollista ympäri maata. Eri tanssikoulut ovat usein erikoistuneet tiettyihin lajeihin, joten tyylin valittuaan kannattaa hakea lähialueen kouluvalikoimaa internetistä yhdistämällä hakusanaksi oma paikkakunta ja valittu laji.

Kiinnostavan tanssikoulun löydyttyä tulee varmistaa, että tuntien hinnasto, aikataulut ja tarjotut tasot vastaavat omia vaatimuksia. Etenkin suuremmissa tanssikouluissa toimii usein myös ystävällinen vastaanotto tanssikoulun aukioloaikoina, ja moniin kouluihin voi ottaa yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse tanssiharrastuksen aloittamiseen ja tuntien tasoon liittyvissä kysymyksissä.

Isojen tanssikoulujen lisäksi tanssitunteja- ja kursseja järjestävät myös esimerkiksi nuorisotalot ja kansanopistot, joissa tanssin harrastaminen tulee yleensä halvemmaksi kuin maineikkaiden tanssiopistojen ja kaupallisten koulujen tiloissa. Pienemmän budjetin opetus jää toki usein kakkoseksi suurille tanssikouluille esimerkiksi tilojen laajuuden ja mukavuuden sekä tuntien laji- ja tasovalikoiman saralla. Hinnan lisäksi matalan profiilin tuntien etuna on kuitenkin niiden tiiviys ja avoimuus, mikä madaltaa kynnystä kokeilla uutta. Tässäkin suhteessa on siis hyvä ensin asettaa omat prioriteettinsa ja odotuksensa tulevalle tanssiharrastukselle.

Mitä mukaan tanssitunnille?

Vaikka pääasiassa tanssitunnille tarvitsee mukaan vain avoimen mielen, tulee lajikohtaiset varustevaatimukset ottaa huomioon. Useimmiten tunneille kehotetaan pukeutumaan joustaviin ja rentoihin urheiluvaatteisiin, joissa tuntee itsensä mukavaksi. Useimmissa lajeissa t-paita ja verryttelyhousut sopivat treenivaatteiksi, mutta esimerkiksi latinalaistansseissa myös hame sopii tanssiasuksi, ja balettia voi tanssia sukkahousuissa ja jumppapuvussa. Tietyissä tanssilajeissa saatetaan suositella pitkiä lahkeita ja hihoja tiheän lattiatyöskentelyn takia hiertymien välttämiseksi. Heikkopolvisten puolestaan kannattaa varautua polvisuojilla. Pitkähiuksisten kannattaa muista hiuslenkki, eikä kenenkään sovi unohtaa tanssituntilaisen ykkösvarustetta – vesipulloa!

Lajikohtaisia suosituksia tai vaatimuksia ovat etenkin tanssijalkineet. Osa lajeista, kuten showtanssi, suosii sukkia tai paljaita jalkoja, kun taas tietyt lajit vaativat lajille ominaiset kengät. Esimerkiksi katutanssilajeissa vahva suositus on jalkoja tukevat lenkkarit, baletissa tarvitaan matkaan balettitossut ja latinalais- ja vakiotansseissa voidaan käyttää korollisia tanssikenkiä. Tanssikoulujen internet-sivustoilta löytyy usein kuvaus tanssilajeista ja koulun tarjoamien tuntien luonteesta. Näissä kuvauksissa viitataan useimmiten myös tanssitunnilla tarvittavaan varustukseen, ja valitsemansa tanssitunnin ja -lajin kuvaus kannattaakin ehdottomasti käydä vilkaisemassa ennen tunnille osallistumista.

Vaihtoehtoja kiireiselle satunnaisharrastajalle

Jos tanssiharrastus kiinnostaa ilman viikoittaista sitoutumista, tanssin parissa järjestetään paljon erilaisia workshop-tunteja useissa lajeissa ulkomaistenkin opettajien ohjauksessa. Tällaiset yleensä avoimen tason tunnit voivat olla yksittäisiä kertaluontoisia työpajoja tai muutaman päivän intensiivikursseja, joilla voidaan esimerkiksi oppia opettajan uniikkia tyyliä tai saada työkaluja oman liikkeen yksilölliseen kehittämiseen.

Tanssiharrastukseen voi myöskin hakeutua uuden sosiaalisen piirin löytämiseksi, sillä monet tanssikoulut tarjoavat tietylle kohderyhmälle suunnattuja tanssitunteja ja -kursseja, kuten tunteja keski-iän ohittaneille tai niin sanottuja äijäryhmiä, joihin vain miehet voivat ilmoittautua.

Internet-sivustoja, jotka auttavat alkuun tanssiharrastuksen aloittamisessa

Tanssikoulujen omien, usein hyvinkin informatiivisten nettisivujen lisäksi yhteen koottua informaatiota tanssin harrastamisesta löytyy monelta sivustolta. Esimerkiksi Finnish Dance Organizationin (FDO) sivustolta löytää kattavan paikkakuntakohtaisen listauksen niin suomalaisista kuin ulkomaisistakin tanssinopetusta tarjoavista kouluista, ja Tanssiurheiluliiton sivulta taas löytyy lyhyitä kuvauksia suosituimmista tanssilajeista.

Rohkaisemme kuitenkin menemään suoraan paikan päälle kokeilemaan eri tanssilajeja ja -tunteja – näin saat aidon kokemuksen tanssilajista, ohjaajan opetustavasta sekä tunnin vaativuustasosta ja näet heti, vastaako kyseinen tunti ja laji juuri sinun odotuksiasi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *