Kuuluisia suomalaisia tanssijoita

Tanssi on perinteisesti ollut erittäin suosittu harrastus suomalaisten keskuudessa tanssilajien moninaisuuden ansiosta. Kuuluisia suomalaisia tanssijoita on noussut erityisesti kilpatanssin, nykytanssin ja baletin puolelta, ja tanssiohjelmien kautta monet lajit ja tunnetut tanssijat ovat nousseet myös suuren yleisön tietoisuuteen. Tanssitaidetta on perinteisesti tuettu myös valtion taholta osana suomalaista kulttuurielämää. Valtion tukemista tanssiryhmistä tunnetuimpia ovat Suomen Kansallisbaletti, Helsingin Kaupunginteatterin tanssiryhmä sekä Helsinki Dance Company, joiden tunnettuihin opiskelijoihin ja koreografeihin ovat kuuluneet useat tunnetut suomalaiset tanssijat kuten Jorma Uotinen.

Yksi tunnetuimmista suomalaisen tanssinopetuksen edelläkävijöistä, Åke Blomqvist, toi kilpatanssin suuren yleisön tietoisuuteen 1940-luvulta alkaen. Häntä pidetään yleisesti suomalaisen kilpatanssin ja tanssikoulutuksen isänä. Itsekin tanssijana toiminut Blomqvist perusti tanssikoulun Helsinkiin, Tampereella ja Lahteen ja oli 1970-luvulla mukana tekemässä Lauantaitanssit-ohjelmaa, josta tuli yksi kaikkien aikojen suosituimmista suomalaisista televisio-ohjelmista. Hän esiintyi myös useissa varhaisissa suomalaisissa elokuvissa tanssijana ja tanssinopettajana, joista tunnetuin on varmasti Kuriton Sukupolvi. Blomqvist ei itse osallistunut juurikaan tanssikilpailuihin, mutta hän toimi pitkään tanssituomarina.

Kansainvälisesti ja kansallisesti tunnetuimpia suomalaisia tanssijoita

Tunnetuin suomalainen balettitanssija ja suomalaisen tanssin monitoimimies on varmasti Jorma Uotinen, joka aktiivisen tanssijan uran lopetettuaan on toiminut Helsingin kaupungin tanssiryhmän ja Suomen Kansallisbaletin taiteellisena johtajana ja muun muassa Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin ja Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomarina. Hän aloitti uransa Kansallisbaletissa vuonna 1970, mutta tuli myöhemmin suurelle yleisölle tunnetuksi erityisesti modernin tanssin koreografina. Värikkäänä persoonana tunnettu Uotinen on myös mediassa paljon seurattu henkilö, joka on lisännyt tanssitaiteen näkyvyyttä Suomessa.

Merja Satulehto on puolestaan yksi kansainvälisesti kaikkein menestyneimpiä suomalaisia kilpatanssijoita. Pitkän uran tanssin parissa tehnyt Satulehto on kilpatanssin lisäksi harrastanut myös voimistelua ja jazz- ja show-tanssia. Kilpatanssin puolella hän on voittanut Suomen mestaruuksia ja sijoittunut myös MM-kisoissa kymmenen parhaan joukkoon. Tanssiuran lopetettuaan hän on tullut suurelle yleisölle tunnetuksi erityisesti kansallisten ja kansainvälisten tanssikilpailujen tuomarina, Tanssii tähtien kanssa -ohjelman päätuomarina ja Dance-ohjelman toisena vakiotuomarina yhdessä toisen tunnetun suomalaisena tanssijan Marco Bjurströmin kanssa.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelma lisännyt tanssin näkyvyyttä Suomessa

Erityisesti Tanssii tähtien kanssa -ohjelma on viime vuosina tuonut kuuluisia suomalaisia tanssijoita suuren yleisön tietoisuuteen. Tanssiharrastajien parissa useimmat ohjelman tanssijat ja tuomarit ovat olleet jo pitkään tunnettuja, mutta ohjelman kautta heidän maineensa on tavoittanut myös tavalliset suomalaiset televisionkatsojat. Sarjan tuomarina vuodesta 2006 toiminut Jukka Haapala on yksi menestyneimmistä suomalaisista tanssijoista. Yhdessä vaimonsa Sirpa Suutari-Jääskön kanssa Haapalainen on Suomen menestynein kilpatanssipari ja kaksinkertainen Euroopan-mestari. He ovat voittaneet myös neljästi maailman arvostetuimman ammattilaisten latinalaistanssien British Open -kilpailut.

Haapalan lisäksi Tanssii tähtien kanssa -ohjelma on nostanut suuren yleisön tietoisuuteen myös Helena Ahti-Hallbergin, joka on toiminut pitkään tanssijana, tanssinopettajana ja sarjan tuomarina. Latinalaistansseihin erikoistunut Ahti-Hallberg on menestynyt tanssikilpailuissa niin Suomessa kuin ulkomaillakin; hän on voittanut yhdeksän suomenmestaruutta ja päässyt finaaliin asti niin MM-, EM- kuin PM-kilpailuissakin. Ahti-Hallberg on toiminut oman tanssiuransa loputtua erityisesti tanssinopettajana, ja hänen oppilainaan on ollut useita Suomen latinalaistanssien huippupareja, jotka ovat pärjänneet myös kansainvälisesti hyvin.

Koko kansan tuntemia suomalaisia tanssijoita

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomareiden lisäksi, julkisuuden henkilöiden kanssa tanssivista tanssijoista on tullut suuren yleisön parissa suosittuja. Televisionkatsojat muistavat esimerkiksi Sami Heleniuksen, joka tuli vuonna 2009 ohjelmassa kolmanneksi Rosa Meriläisen parina ja tanssi vuosina 2010-12 ja 2017 Satu Silvon, Satu Ruotsalaisen, Sari Multalan ja Hanna Sumarin tanssiparina. Puolisonsa Jutta Heleniuksen kanssa hän on voittanut useita arvomitaleja suomalaisissa tanssikilpailuissa ja saavuttanut kolme SM-pronssia amatööriluokassa ja SM-kullan ammattilaisluokan 10-tanssissa.

Julkkiksiksi ohjelmasta ovat nousseet myös muun muassa tanssijat Ansku Bergström ja Katri Mäkinen, jotka ovat molemmat voittaneet tanssikisan kertaalleen – Ansku vuonna 2010 Antti Tuiskun parina ja Katri vuonna 2014 Pete Parkkosen kanssa. Molemmat naiset ovat nuoria, näyttäviä suomalaisia tanssijoita, jotka ovat ihastuttaneet suomalaisyleisöä taidoillaan jo usealla tuotantokaudella. Katri Mäkinen on ohjelman lisäksi menestynyt myös sekä suomalaisissa että kansainvälisissä arvokisoissa; hän on voittanut latinalaistansseista viisi SM-kultaa ja edustanut Suomea ympäri maailmaa.

Kuuluisia suomalaisia tanssipareja

Kuuluisien ja menestyneiden tanssiparien Jukka ja Jutta Heleniuksen ja Jukka Haapalan ja Sirpa Suutari-Jääskön lisäksi mainetta ja kunniaa arvokisoissa ovat niittäneet myös Sami Vainionpää ja Johana Pružinková. Kilpatanssissa Suomea edustanut pari on ammattilaisten vakiotanssin maailman ranking-listalla sijoitettu toiseksi. He voittivat myös vuonna 2015 Suomen mestaruuden, joten he ovat pärjänneet loistavasti niin Suomessa kuin kansainvälisestikin. Sami Vainionpää tunnetaan myös tanssinopettajana, jonka oppilaat ovat voittaneet vuodesta 2008 useita Suomen mestaruuksia kilpatanssissa.

Kotimaasta maailmalle

Suomesta on viime vuosina noussut useita kansainvälisestikin ansioituneita tanssijoita ja tanssipareja, jotka ovat nostaneet tanssin suosiota myös kotimaassa. Viimeistään Tanssii tähtien kanssa -ohjelman suosion myötä useat tanssin harrastajien parissa jo aiemmin tunnetut suomalaiset tanssijat ovat nousseet koko kansan tietoisuuteen. Tunnetut suomalaiset tanssijat toimivat usein myös uransa jälkeen tai aikana tanssinopettajina, koreografeina ja tuomareina erilaisissa kilpailuissa ja tanssitapahtumissa, joten he toimivat oman tanssinuransa lisäksi varsin laajasti tanssikentällä valmentaen myös tulevia kuuluisia suomalaisia tanssijoita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *